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Dear Mr. Cronin:

C m' resppng
vhich you ask two ¢
state your f£fip

ge item of a state agency's annual

ririation bill provides that a certain

| money is appropriated to the agency

the purpose of' contracting for the

opinent 0f a certain technique which

bns tea intellectual property (and there
no other enabling legislation wvhich .

mandates such a eontnet) then:

(a) Must tho agency enter a contract for
such purpose when said agency determines
it to be inadvisable to do so? Or may
tI:e agency permit the appropriation to

pse?
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{b) 1If the agency enters a contract for such
purpose in a given fizcal year, and the
development of such intellectual property
will take three or four years, with addi-
tional fiscal year appropriations, does
the recipient of the first contract award
have 2 vested interest in receiving the
subsequent contract awards?"

You have cited no act containing an appropriation
to your office which specifically provides for contracting for
the development of intellectual property. I understand ter
your question that while your agency has authority to enter

into the contract, it is not required'by substantive legislation

to enter into such a contract. You have again cited no specific

provisions. I am abie, therefore, only to answer youx_qpestion
in general terms.

The discretion of an agency to allow an appropriation
to lapse depends on the language of the authorization and the
appropriation acts. In general, however, an agency has the
discretion to spend its appropriation as it daems necessary
and may allow at least a part of its appropriation to lapse.
The Supreme Court of Washington in Jsland Ctv. Com. on Assess.

Rat. v. Department of Rev., 500 P. 24 756 (1972), stated at page
763 that "an appropriation of public monies by the legislature ia

not a mandate to spend, rather it is an authorization given by
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the legislature to a designated agency to use not to exceed a
stated sum for specified purposes.” It noted in its footnote
‘that legislative acts eustomarily. though not neceasarily, '
contain language reflecting this characteristic. The appro=-
priation act for yocur agency specifically ccntains‘language
reflecting this, i.e. “the following named sums, or aso much
thereof as may be neceseary respectively, for the cbjects
and purposes hereinafter named”. See also Attorney General v;
Baldwin, 279 N.E. 24 710 (Mass. 1972)s State v. Hartwan, 367 P.
' 2d 918 (New Mex. 1961); and Arkansas State Highway Commission
v. Mabry, 315 §.%. 24 900 (Ark. 1938). |

The answer to the second part of your first question
depends on gpecific statutory authority. Under section 30 of
. "AN ACT in relation to State finance® (iu. Rev. Stat. 1975,

ch. 127, par. 166) the State or any officer thereof may not enter

into a contract which binds the State in excess of the amount of

money appropriated, unless expressly authorized by law. For a

detailed discussion of the meaning of this pruvision. and particu-

larly "expressly authorized by law", see my predecessor's opinion

No. 208 dated March 7, 1951. (1951 Ill. Att'y. Gen. Op. 52.)
If you would provide me with the specific statutory provision
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vhich authorizes the development of the intellectual property,
1 will advise you whether it is an express authorization by law
under which you could enter into s contract for which money has
not been appropriated. ‘
| Frequently, the General Assembly appropriates at one
time the total amount necessary to complete a project even though
it is anticipated that all will not be spent before the appro-
priation lapses. under section 25 of "AN ACT in relation to State
- finance®. (Ill. Rev, Stat. 1975, ch. 127, par. 161.) The
appropriation of the total anticipated cost provides the authority
to enter intec a contract for the complete project. The funds
which lapse must, of course, be reappropriated.
You state your second question as followsz:
2. If intellectual property is developed as a
result of the circumstances described in
- question one, then:
{(a) Does the 8tate agency have a right
to assert an exclusive copyright to
| such property?
- (b} Does the state agency have authority
agree to share a copyright with, or to
grant an exclusive copyright to, the
recipient of the contract awaxd who
developed the property?®
Whether a State agency has a right to assert an exclu~
sive copy;ight to intellectual property depends on Pederal copy-
right law and the authority of the State agency.
There is no question that a copyright is property
(Fox Film corp. v. Doyal, 286 U.S. 123), or that the State has

power to acquire property. (1953 Ill. Att'y. Gen. Op. 157.) There
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are numerous specific provisions granting power to the State
Board of Education to acquire intellectual property. Por
instance, the State Board of Education is responsible for the
educational policies and guidelines for public and privﬁﬁa
schools and shall analyre the present and future aims, needs
and requirements of education in Illinois. (Ill. Rev, Stat.
1975, ch. 122, sec. 1A-4.) In addition, it is authorized to
maintain a research department to secure, publi#h and pmervé
information and data relative to the public school system of
Illinois (IXl1, Rev. Btat. 1975, cﬁ. 122, par. 2=3.31), to provide
consultant service to school districts (Ill. Rev. Stat. 1975-.'
ch. 122, par. 2-3,35), and to define urban school needs and to
develop responsive models, projects and programs for meeting
the needs of urban thoel districts. (Xll. Rev, Stat, 1975,
ch. 122, par. 2-3.37.) In fulfilling any of these responeibilities
it could be necessary for the State Board of Education to
develop and own intellectual property. .

The Federal copyright law .(17 U.8.C. sec. 1 et seq.)
contains no 'expfesa provision relating to the right of a State

to take out for iteelf a copyright or to enjoy the benefit of
one taken out for it by an individual, but merely provides
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that the "author or proprietor” of any work which is the
sudject of copyright may secure a copyright therefor. (17 v.8.C.
sec. 9.) Under the early statutes the benefit of the copyright
laws was limited solely to citizens and residents of the United
States, and a Staie. being neither a citizen nor a resident,
could not obtain a copyright. Since the removal of that re-
striction. there appears no reason why a State may not be
entitled to a copyright as a “proprietor” or even as an "author”
under the provision tha_t the word “"author” shall mcludeA an
enployer in case of works made for hire. (17 U.S.C. sec. 26.)
In fact, the records of the copyright cffice show many claimse
registered in the naml of a State, a State agency or an official
in behalf of a State. 18 Am. Jur. 24 Copyright and Literary
Proporty. sec., 305 18 C.J.8. Copyright and Literary Property,
sec. 61,

It is the general rule that the employer has the
right to assert an exclusive copyright in material produced by
either his employee or an independsnt contractor, and further,

" the presumption is that the copyright will belong to the

employer unless the intent of the parties ias athmino. Such

intent will usually be expressed in the emmct. - In Brattleboro
_ ? - EPs 369?. 24 565, the

United States Court of Appeals for the Second Circuit stated as

follows:
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“s » # gection 26 of the Copyright Act, 17 U.S8.C.
§26, provides that the 'author’ of a work ‘shall
include an employer in the case of works for hire.'
Moreover, Professor Eimmer, in his treatise on
copyright law, states that there is a presumption
in the absence of an express contractual reserva-
tion to the contrary, that the copyright shall be
in the person at whose instance and expense the
work ie done. Nimmer on Cprright 238 (1964).

This so-called ‘works for hire' doctrine was '
recognized earlier by the Supreme Court in Bleistein
v. Donaldson Lithography Co., 188 U.8. 239, 248,

23 8.Ct. 2968, 47 L.Ed., 460 (1903), and was later
codified in the Copyright Act. In Bleistein, the
Court held that the copyright to certain advertise~
ments created by an employee during the course of
his employnent, belonged to his employer. While
the ‘works for hire' doctrine has been invoked most
frequently in instances involving music publishers,
see, e¢.g. {cites omitted] it is applicable whenever
an employee's work is produced at the instance and
expense of his employer. In such circumstances,
the employer has been presumed to have the copyright.
[cites omitted]

We see no sound reason why these same prin-
ciples are not applicable when the parties bear
the relaticnship of employer and independent
contractor. ‘Whether the copyright resides in the'
person thus commissioning the work or in the indc-
pendent contractor areating the work will always -
turn on the :l.nmtlen of the parties whers that mtont
can be ascertained.’ Nimmer, supra, at 244. Where
that intent cannot be determined, the presumption

ef.mright ownership runs in favor of the employer.
»

Ve M' 352 F'o 2& 2980
Therefore, I am of the opinion that a State agency
has a right to assert an exclusive copyright unless the intent,
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which is usually expressed in the contract, is otherwise,

I am also of the opinion thﬁt a State agency, as part
of its aumr&ty tol negotiate and entex into contracts, may
allow an independent contractor either to use the State's
exclusive copyright, or to obtain his own aexclusive copyright,
to intellectunal property developed. pm:smt' to the original
contract. I would sssume that if an independent contractor
will have the right either to obtain his own exclusive copy~-
right or to use the State's copyright, he would develop the
propexty at a lower cost to the State.

Your request does not concern the authority of the
State to sell its copyrights or to license their use other
than ae part of an original contract to develop eopyfightable
material, and this opinion should not be murpreﬁad to
. relate to that authority.
| Very truly yours,

ATTORREY GENERAL




